Intel·ligència col·lectiva amb José Antonio Marina
El Museu de Granollers va acollir, aquest dijous 23 de novembre, la conferència Intel·ligència col·lectiva, del Professor José Antonio Marina. La sessió, organitzada pel GDE, va reunir 150 persones que van poder aprendre què és una empresa intel·ligent i quins mètodes hem de seguir per poder arribar a ser-ho.
El talent d’un grup, d’una societat o d’una organització és la seva capacitat d’escollir bé les metes i de mobilitzar totes les intel·ligències individuals que la composen. Y què entenem per una empresa intel·ligent?
El professor Marina ens va parlar de la importància de diferenciar, en primer lloc, la intel·ligència del talent. D’una banda la intel·ligència és la capacitat de dirigir bé el comportament, encertant els objectius, gestionant les emocions i mantenint l’esforç necessari per aconseguir-ho. D’altra banda, el talent és la intel·ligència en acció i per poder assolir-la calen uns processos continus d’aprenentatge i d’adaptació. Per tant, perquè a les empreses hi hagi talent s’ha d’invertir en intel·ligència.
El professor Marina va destacar que “en entorns intel·ligents som millors” i que en grups intel·ligents les idees també ho són.
També va fer èmfasi en l’educació. Va assegurar que s’ha constatat que “la segona edat d’or d’aprenentatge està entre els 13 i els 18 anys» i que «hem de donar als nens la caixa d’eines que els permeti solucionar els problemes que es trobin». Va destacar, a més, que els càstigs només serveixen per bloquejar conductes per mitjà de la por, i això només té resultats a curt termini.
En conclusió, en una empresa els treballadors són qui aporten el coneixement; el seu aprenentatge és el que millorarà l’empresa. Les intel·ligències dels treballadors, per tant, són la clau per aconseguir la cooperació dins de les organitzacions i la transferència de coneixement dels uns als altres, per aconseguir aquesta intel·ligència col·lectiva més enllà de comptar amb una simple agrupació de talents.